Новини
Відкриття головного корпусу Музею

Відбулася довгоочікувана подія – уся територія та головний корпус Музею війни нарешті відкрились для відвідувачів!

Відтепер кожен охочий може максимально наблизитись до оновленого монументу «Батьківщина-мати» й детально роздивитись встановлений на щиті скульптури знак Княжої Держави Володимира Великого – Тризуб. 

І хоч від лютого 2022 року постійна експозиція зачинена, проте на виставкових площах головного корпусу музейники розгорнули нові актуальні виставки, які нікого не залишать байдужими. Також від сьогодні для публіки відкрито ті площі Меморіалу, які до цього моменту мали обмежений доступ для загалу.

На офіційному відкритті виконуючий обов’язки Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв підкреслив, що команда Музею від початку широкомасштабного вторгнення не припиняла своєї роботи попри зачинений основний корпус включно з територією навколо скульптури «Батьківщина-мати». В умовах воєнного стану музейники облаштували абсолютно нові виставкові площі, їздили у польові експедиції та збирали матеріали, що розповідають про нинішню російсько-українську війну. Пан Міністр висловив впевненість, що тепер, коли Музей має змогу задіяти всі свої ресурси, це місце перетвориться на справжній центр музейництва, стане освітнім та культурним осередком всеукраїнського і міжнародного масштабу.

Генеральний директор Музею війни Юрій Савчук поділився подробицями про відкриття та розповів про виставки, які відтепер можна побачити в головному корпусі. На першому поверсі розташовані відразу три експозиційні локації: «Переозначення», «Наша скарбниця» та виставка під назвою «Guerre en Ukraine» вуличного художника з Франції Крістіана Ґемі, відомого у світі як С215, а також як "французький Бенксі". Поверхом вище - «Загроза з неба», де представлено безпілотні літальні апарати різних типів, які використовують російські агресори для розвідки та ураження наземних цілей. Саме тут можна зблизька і у безпеці побачити такі смертоносні витвори хижої винахідливості, як "шахед" та "Орлан", які ще ніколи не експонувались в Україні.

Виставка «Переозначення» представлена одним експонатом - радянським гербом, знятим зі щита скульптури «Батьківщина-мати». Заміна символіки на найвищій скульптурі Європи стала найпомітнішим моментом у процесах декомунізації нашого суспільства й переозначення всього Меморіального комплексу. Уже цього літа, до 32-ї річниці Незалежності України, вдалося здійснити те, що десятки років здавалося неможливим – звільнитися від символу тоталітаризму й пригноблення на одному з найвідоміших символів нашої столиці та України в цілому. Тепер цей застарілий герб – частка нашої історії, артефакт, який більше не визначає нашого сьогодення.

Та як зазначив генеральний директор, у Музеї представлені насправді ще дві унікальні речі, кожна з яких може сміливо  називатися «Виставка одного експоната».  Під самісінькою стелею - прапор України, знятий із флагштоку  біля Монументу 5 березня 2022 року. Цей прапор став «свідком» перших днів повномасштабного вторгнення і в ці 10 днів – від 24 лютого до 5 березня – вселяв надію в серця кожного українця.

Другий – найдовший прапор України, який 22 січня 2018 р., в День Соборності України, був розгорнутий у м. Київ на вул. Хрещатик. Він був створений казначеями з усіх регіонів країни в межах Всеукраїнської акції «Об’єднаймо Україну!» й навіть увійшов до Книги рекордів України. Цей прапор став частиною експозиції виставки «Наша скарбниця», що висвітлює загальнонаціональні соціальні ініціативи та благодійні акції, ініційовані й утілені Державною казначейською службою України.

Запрошуємо киян та гостей столиці до Музею – місця, де не лише розповідають, а й творять історію!