Новини
«Загроза з неба»

«Загроза з неба»

У щойно відкритому головному корпусі Музею війни можна оглянути виставку «Загроза з неба». Проєкт реалізовано у партнерстві з Головним управлінням розвідки, благодійним фондом «Повернись живим» та компанією «Нова пошта».

17 жовтня 2022 російські війська вперше завдали удару безпілотниками по столиці, випустивши в бік Києва 28 дронів. «Шахеди» швидко стали основним знаряддям терористичних російських атак. Загалом упродовж року росіяни випустили по Україні понад 2 тис. дронів-камікадзе цього типу.

Як зазначив на відкритті виставки генеральний директор Музею війни Юрій Савчук, «Загроза з неба» – це проєкт-застереження про небезпеку, яку несуть українцям ворожі безпілотники, націлені на сили оборони, цивільні об’єкти, зокрема критичну, економічну (передусім продовольчу), соціально-культурну інфраструктуру тощо.

Спільний проєкт партнерів виставки – фонду «Повернись живим» та компанії «Нова пошта»   – «Запакуй небо - Прокачай ППО» спрямований саме на зміцнення системи протиповітряної оборони. Як наголосили представники фонду компетентної допомоги армії Володимир Турчин й Олексій Дубинка, ворога не варто недооцінювати, адже рф все ще має великий економічний та військовий потенціали, тому кількість БпЛА всіх типів зростає і буде зростати.

Олена Плахова,  директор з управління репутацією компанії «Нова пошта» наголосила, що саме згуртованість цивільних дає можливість збройним силам зосередитися на ефективній боротьбі з агресором. Тому мережа поштового сервісу допомагає і військовим, і музеєві доносити правду про цю війну. Допомогти можете й ви, задонативши на збір та скориставшись послугами компанії.

Представник ГУР МО Євгеній Єрін підкреслив: «Ми розуміємо, що ворог прагне знищити українців, знищити нашу ідентичність. Тому боротьба з рф йде на багатьох ділянках, зокрема й в культурному житті». Відтак частину предметів для виставки надали Головне управління розвідки України та Сили оборони.

Куратор виставки Олександр Шемеляк зазначив, що проєкт вдалося реалізувати за 10 днів завдяки самовідданій праці партнерів та музейної команди. Художнє оформлення зали підкреслює ту небезпеку, яку несуть ворожі безпілотники – емоційний вплив від темряви залу, з якої прожектори вихоплюють смертельні літальні апарати, наче наші ПВО, посилюється мультимедійними зображеннями наслідків ураження інфраструктури аналогічними БпЛА. У відео було використано не ті кадри, які будь-хто може побачити онлайн, а зйомки наших співробітників, зокрема, генерального директора, зроблені після чергової атаки на Київ і падіння уламків дронів буквально на їхні домівки. Під час кураторської екскурсії відвідувачі змогли більше дізнатися про війну дронів, що нині точиться в українському небі.

Запрошуємо й вас оглянути виставку «Загроза з неба» в Музеї війни та підтримати Збройні сили України в боротьбі з ворогом!