Новини
Круглий стіл «Бути журналісткою в Україні: долати барʼєри та стереотипи»

У межах спільної виставки Музею війни та Національної спілки журналістів України «Розстріляна свобода слова» відбувся круглий стіл на тему «Бути журналісткою в Україні: долати барʼєри та стереотипи».

У ХХІ сторіччі жінки й досі змушені долати гендерні упередження й виборювати місце в професії. В умовах війни ситуація загострилася.

Національна спілка журналістів ретельно стежить за долею своїх колег, які опинилися в епіцентрі воєнних подій. Аналізуючи повідомлення, волонтери відзначили, що бути жінкою в цей час - особливо небезпечно. Адже на жінку-журналістку падають не лише професійні ризики: зберегти редакцію, продовжувати професійну діяльність попри смертельну загрозу. А ще вберегти родину, забезпечити нормальне існування близьких в екстремальних умовах. Відвідувачів ознайомили з історіями журналісток, які попри труднощі та небезпеку, не зрадили своїй професії й продовжили документувати та транслювати  правду.

Лідія Тараш із Волновахи, Світлана Залізецька з Мелітополя, Олена Калита з Маріуполя – ці жінки не пішли на співпрацю з загарбниками, зуміли вийти з окупації й нині працюють у інформаційному полі, розповідаючи світові про власний досвід та реалії цієї війни.

Правозахисниця Людмила Гусейнова розповіла не лише про три роки проведені у вʼязниці Донецька за публікації у соцмережах, але й про механізми впливу міжнародної спільноти з поліпшення умов ув’язнених та їх звільнення. Приміром, за рік публічних розповідей про типовий для Донецька режим змішаного утримання політичних і кримінальних злочинців задля більшого тиску на «політичних» змінився. Після інформаційної кампанії, підтриманої міжнародними партнерами, вони перебувають окремо.

Альона Данілова - засновниця українського жіночого батальйону, який об’єднав чимало журналісток, розповіла про свій досвід волонтерства. Окрім допомоги збройним силам, батальйон збирає свідченння  про злочини росіян над жінками. «Кожен голос важливий, тож не будьте байдужими. Кожен ваш пост в соцмережах має нести потужний меседж», - підкреслила пані Альона.

Валерія Пархоменко проінформувала гостей заходу про те, що війна не стерла гендерну нерівність. НСЖУ провадить кампанію з інформування про питання гендерної нерівності, в межах якої діє анонімне опитування. Результати дослідження будуть оприлюднені в листопаді.

Ознайомитися з історіями сміливих журналісток, які ризикують життям заради висвітлення правди, можна в експозиції «Розстріляна свобода слова» у Виставковому центрі Музею війни.