Новини
«ЗА ВОЛЮ УКРАЇНИ!» у Литві

У Військовому музеї ім. Вітаутаса Великого в м. Каунас (Литва)  презентовано міжнародний виставковий проєкт «За волю України!» / Paroda "Amžinai laisva Ukraina!" / Exhibition "Forever Free Ukraine!".

Експозицію, створену до 30-ї річниці Незалежності України, рік тому було розгорнуто у Виставковому центрі Музею війни в м. Київ. Саме там виставка з вельми символічною назвою зустріла початок повномасштабної російської агресії, тому й припинила свою роботу достроково. Першого-таки дня бойових дій її було демонтовано, артефакти евакуювали. Тепер за ініціативою литовської сторони експозицію відтворено в Литві, у м. Каунас, обраному цьогоріч культурною столицею континенту.

«За волю України!» – перша міжнародна музейна виставка в Європі для нашої держави у статусі кандидата на членство в ЄС. І справді, її відкриття, без перебільшення, виявилося культурною подією європейського рівня.

У церемонії взяли участь патронеса проєкту прем’єр-міністр Литовської Республіки Інґріда Шимоніте, міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас, директорка Військового музею ім. Вітаутаса Великого Ріта Малінаускене, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Литовській Республіці Петро Бешта, засновник фонду «Україна ХХІ століття» Богдан Губський – меценат музейного проєкту. Любов Волинець, Лідія Ткачук та Марія Шуст представили групу керівників музейних закладів – партнерів проєкту зі США, таких як Український Музей і Бібліотека у Стемфорді, Український Національний Музей у Чикаго, Український Музей у Нью-Йорку, Українська Вільна Академія Наук у США, Український історичний та освітній центр.

В експозиції представлено унікальні артефакти з їхніх скарбниць. Також на виставці експонуються матеріали з архівного фонду України, зокрема із Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Вітчизняну музейну спільноту представили керівники частини музеїв – партнерів проєкту, що надали свої раритети: Роман Чмелик із Львівського історичного музею, Ірина Яворська із Чернівецького обласного краєзнавчого музею, Олексій Шереметьєв, директор Музею Шереметьєвих.

На захід прибули директори музейних інституцій – партнерів у межах різних проєктів – зі Швеції, Німеччини, Естонії, Латвії та інших країн. Переконлива сила відчувалась у кожній промові європейців, які прагнуть безупинно допомагати українцям і всебічно підтримувати їх в умовах російської агресії. Реалізація виставки в м. Каунас – це потужний приклад взаємодії на культурно-інформаційному фронті. Під час кураторської екскурсії генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук розповів про боротьбу українців за незалежність під час Визвольних змагань 1917–1921 рр. У просторі виставки поважні гості вдивлялись у сторінки воєнної історії України, дізнавалися про еволюцію однострою, відродження мілітарної традиції.

В експозиції представлено 250 артефактів, які охоплюють період 1914–1923 рр. Більшість із них ніколи не було показано, вона невідома не тільки широкому загалу, а й вузькому колу фахівців. Перлиною експозиції є «Альбом уніформ Української Армії і Фльоти за добу визвольної боротьби (1917–1921)» геральдиста Миколи Битинського (1893–1972 рр.). Альбом створений у Празі (1937 р.). Під час Другої світової війни він був вивезений до Німеччини, а в повоєнний час – до США. «Альбом…» ніколи не публікувався й не експонувався в повному обсязі. Це світова прем’єра унікальної мистецької пам’ятки, створеної понад 85 років тому. Серед інших раритетів, представлених на виставці, – однострої, нагороди, прапори та відзнаки українських мілітарних формацій періоду Визвольних змагань (1917–1921 рр.), зокрема – полковника УСС ерцгерцога Вільгельма Франца Австрійського (Василя Вишиваного), генерала Армії УНР Олександра Загродського, капітан-лейтенанта Святослава Шрамченка.

Виставка «За волю України!» – це презентація українських військових традицій у європейському культурному полі. Візуальний образ експозиції створив художник Володимир Таран.

Сподіваємося, що знайомлячись із експозитами, європейці ще більше дізнаються про Україну та зрозуміють, чому українці так завзято й героїчно боронять свою землю та незалежність.

Дякуємо всім партнерам!

Разом переможемо!