Новини
Капелан

«Слово свідка» з Олександром Чоковим

У межах музейного проєкту «Слово свідка» до Музею завітав Олександр Чоков – капелан 35-ї окремої бригади морської піхоти, який 26 лютого 2022 р. у складі цивільного пошуково-рятувального судна «Сапфір» разом із капеланами Василем Вирозубом, Леонідом Болгаровим та лікарем Іваном Тарасенком вирушив на тимчасово захоплений росіянами о. Зміїний забрати тіла нібито загиблих українських захисників.

Музейна зустріч відбулась у просторі виставки «З молитвою за військо», яка розповідає про капеланську діяльність в Україні. Гостями заходу стали священнослужителі, які нині проходять навчання, щоб стати до лав ЗСУ згідно із Законом «Про Службу військового капеланства».

Олександр Чоков поділився з присутніми спогадами про свій капеланський шлях, який розпочався ще у 2019 р. Та справжнім викликом для нього стала місія на о. Зміїний. Країну облетіла новина, що захисники острова вбиті російськими загарбниками. Комусь треба було поїхати до ворога й забрати тіла наших хлопців. Капелан без вагань погодився на вкрай небезпечну поїздку. Порушивши домовленості, росіяни захопили в полон судно разом із командою та представниками гуманітарного конвою.

Трьох капеланів і лікаря помістили в одну камеру. Олександр Чоков думає, що в тім було Боже провидіння, бо ж вони разом молились один за одного, хоч і належали до різних конфесій. Визволити пастора Олександра вдалося лише через 43 дні ув’язнення та катувань.

Гостям заходу він дав пораду: «Капелан – це людина міжконфесійна, і вона повинна в себе ввібрати всіх, як Господь Ісус Христос. Так і капелан сьогодні повинен знайти слово для кожного військового, шлях до його серця, незалежно від віросповідання».

Після виступу Олександр Чоков та частина присутніх капеланів передали Музею свої шеврони, які ввійдуть до фондової колекції і фігуруватимуть у майбутніх виставкових проєктах. Наприкінці зустрічі науковець Музею Богдан Гальчинський провів для них екскурсію виставками.

А ми запрошуємо всіх охочих завітати на виставку «З молитвою за військо», де можна ознайомитися з особливостями капеланської служби та викликами, які постають перед священнослужителями на війні.