Новини
«Нічого таємного, що б не стало явним». Презентація виставки

Інститут історії Церкви Українського католицького університету та Музей презентували новий виставковий проєкт «Нічого таємного, що б не стало явним», присвячений сумній річниці «Львівського собору». 75 років тому було оголошено про ліквідацію Української греко-католицької церкви способом її «возз’єднання» з Російською православною церквою.

Спільними зусиллями науковці, музейники й архівісти за допомогою оприлюднених документів та фотоматеріалів спробували зняти завісу фальші з дійства, що його тоталітарна влада намагалася представити як «торжество православ’я» та «повернення до віри батьків».

Інформаційні матеріали ретельно підібрані науковцями із фондів Галузевого державного архіву СБУ, Державного архіву Львівської області, Львівського музею історії релігії, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного, а також архіву Інституту історії Церкви. Усі вони ілюструють передумови, методи організації, перебіг та наслідки насильницької акції сталінського режиму та його каральних органів, що мали на меті знищити непокірну церкву заради радянізації Західної України.

В основі виставки також унікальні артефакти. Із м. Львів, із собору Св. Юра надано ікону Божої Матері з дитям. 10 березня 1946 р. вона була привезена з Києво-Печерської лаври й занесена до храму на честь події. Архівні кадри дійства демонструються у просторі виставки.

На презентації Глава і Отець Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав підкреслив що це не перший спільний із Музеєм проєкт, створений у співпраці з науковцями, архівістами й духовенством УГКЦ.

Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук зауважив, що місія Музею – висвітлювати всі події, які відбувалися на українських землях унаслідок Другої світової, і трагедія Української греко-католицької церкви має бути донесена до кожного відвідувача.

Про важливість знання трагічних сторінок нашої історії, серед яких інспіроване сталінським режимом знищення оплоту самостійництва – Української греко-католицької церкви – та про труднощі дослідження цієї теми розповідали історики. Зокрема, професор Олександр Лисенко, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України (історія релігії та церкви завжди була у фокусі його досліджень), і професор Іван Патриляк, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Підсумував подію проректор Українського католицького університету, директор Інституту історії Церкви Олег Турій. Він куратор проєкту та натхненник сьогоднішньої зустрічі. Його авторська екскурсія була справжнім просвітницьким уроком.

Упевнені, що виставка стане вагомим доповненням до експозиційного ландшафту Музею і допоможе нашим українським та іноземним відвідувачам глибше зрозуміти особливості теми, дізнатися про маловідомі аспекти, познайомитися з унікальними експозитами.