Новини
«Україна – розп’яття. 365…»

Виставку артефактів про війну, створену до річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну, Музей презентував у м. Таллінн (Естонія). Столиця Естонії нині є одним із хабів для українських культурних проектів про російсько-українську війну.  Тож відкриття виставки зібрало багато європейських друзів України.

Важливо, що проект реалізовано за сприяння міністерства закордонних справ Естонії, тож на відкриття прибув друг України Пан міністр Урмас Рейнсалу.

Ідею про те, що музейні експонати, реальні свідчення війни, повинні побачити у Таллінні, запропонував Музею Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Каймо Кууск. Щиро дякуємо панові Послу, що у день відкриття він теж був з нами.

Не могла не підтримати український проєкт й Надзвичайний і Повноважний Посол України в Естонії Мар’яна Беца. Дипломати, усі як один, запевнили, що й надалі робитимуть все можливе, аби за свою агресію росія була покарана.

Підтримати українців, а також ще один музейний проєкт, приїхали наші шведські партнери: директорка Шведського національного музею військової історії Гелена Ранлунд

та очільниця департаменту реставрації Національного архіву Швеції Йоханна Фріс-Маркевич. Саме пані Йоханна працювала з фотоконтентом виставки та зробила все можливе, щоб у експозиції були фото найвищої якості друку.

"Щойно відкрита експозиція в Естонії стала третьою виставкою нашого Музею у країнах Балтії: Литві, Латвії та Естонії. Виставки нині діючі й гостинно приймають європейських відвідувачів. Це свідчить про неабияку, не лише військову та фінансову допомогу українцям у ці складні часи, але і про так важливу у боротьбі за національну ідентичність культурну підтримку" - так оцінив можливість Музею презентувати виставки про війну під час війни на міжнародних майданчиках генеральний директор Музею ікуратор виставки Юрій Савчук.

Над реалізацією виставкового проєкту в Естонії працювали керівники Естонського інституту Національної пам’яті , куратор виставки Мееліс Маріпуу та координатор Мартін Андреллер.

Експозиція розповідає про безпрецедентний від часів останньої світової війни наступ на територію незалежної держави. Експонати були зібрані під час польових експедицій до поруйнованих населених пунктів упродовж 2022-го року. Події фіксував музейний фотограф Віктор Бившев. Предмети фондової колекції та вражаючі світлини стали основою виставки.

Через художні прийоми та образи мистецьких інсталяцій відвідувач бачить справжнє єство армії рф, яка вчиняє насильство, тероризує мирних громадян.

Вороже військо відверто проявило свою нелюдську сутність, поруйнувало все на своєму шляху, залишило повсюди криваві сліди звірств.

Завдяки підтримці держав-партнерів українські захисники просто зараз чинять упертий опір ворожій навалі, боронять рідну землю й стоять на сторожі безпеки Європи та світу.

За сприяння:

  • Міністерство культури та інформаційної політики України
  • Посольство Естонії в Україні
  • Посольство України в Швеції
  • Національний архів Швеції Riksarkivet

Організатори:

  • Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс
  • Естонський інститут національної пам’яті Eesti Mälu Instituut / Estonian Institute of Historical Memory

Логістичний партнер:

  • Нова пошта