Новини
Захід «Вишиванка Залужного» та виставка «Війна очима художника»

У Музеї війни відбулися дві чудові події нараз: передача репліки вишитої сорочки генерала Валерія Залужного від Національної бібліотеки України для дітей та відкриття виставки графічних робіт «Війна очима художника» Володимира Реброва. А гостями заходу стали найцінніші наші відвідувачі – хлопчики й дівчатка.

Під час урочистостей бібліотекарі розповіли, що саме в той день, коли презентували першу спільну ініціативу двох національних установ (НБУ для дітей та Музею), зародився проєкт «Вишиванка Залужного». Співробітники, маленькі читачі з рідними та друзі бібліотеки з усього світу спільно втілили в життя цей амбітний задум і… не зупинилися. Сьогодні точна копія вишитої сорочки була передана на довічне зберігання й експонування до Музею. Генеральні директори бібліотеки Алла Гордієнко та Музею війни Юрій Савчук під спалахи фотокамер підписали офіційний документ, що засвідчив цю пам’ятну подію.

У вітальному слові очільник Музею підкреслив, що під час такого теплого й затишного заходу відчувається, наскільки багато обидві інституції роблять заради юного покоління: «Ми зараз творимо ту країну, за яку наші захисники віддають своє життя, – країну для дітей. Наш Музей експонуватиме саме цю вишиванку й розповідатиме майбутнім поколінням про війну, наших воїнів та «Залізного генерала».

Алла Гордієнко щиро подякувала музейній команді за співпрацю й підтримку, додавши, що хоч бібліотека звикла взаємодіяти з дітьми, а Музей – із військовими, нині всі ми об’єднані спільною метою – Перемогою України.

Війну, наше життя й майбутню Перемогу малює відомий київський графік Володимир Ребров. «Війна очима художника» – виставка його робіт, створених після початку російського широкомасштабного вторгнення.

Серед них є одна безпосередньо пов’язана з нашим Музеєм. Пан Володимир іще у 2022 р. намалював монумент «Батьківщина-мати», пророчо зобразивши на щиті скульптури Тризуб. Як сказав митець учасникам зустрічі, від початку широкомасштабного вторгнення він малював те, що є для українців значущим, а наша скульптура якраз один із символів незламності. Графічна робота з постаттю «Батьківщини-матері» також була офіційно передана до фондової колекції Музею.

Справжнім подарунком для всіх присутніх на заході стала презентація творчості читачів бібліотеки. Діти виступили з поетичною композицією «Що я скажу солдату Перемоги» за мотивами творів своїх однолітків із різних куточків України. А Вікторія Падалка виконала пісню власного авторства «Янголи», присвячену українським воїнам. Завершився захід виступом співака Євгена Грабовського з піснею «Перемога».

Перемоги нам усім! Віримо в ЗСУ, працюємо задля майбутнього!