Новини
Різдвяна зустріч у Музеї війни

21 грудня, вже вдруге за час широкомасштабного вторгнення військ рф на територію України, в Музеї війни відбулася Різдвяна зустріч – звітний захід із представленням його річної діяльності. Насичений рік, що добігає кінця, згадували в колі партнерів та друзів: очільників державних інституцій, керівників українських і європейських музеїв, представників Генерального штабу ЗСУ, дипломатичної служби, бізнесу, волонтерського руху, громадських організацій.

Перед початком дійства музейників та гостей щирою колядкою привітали з прийдешнім Різдвом дітки – вихованці Центру Надії та Відновлення, якими опікуються партнери Музею – Благодійний фонд «Сучасна Україна» та Центр взаємодопомоги «Cпасемо Україну» (Save Ukraine).

Генеральний директор Музею Юрій Савчук у вітальному слові наголосив, що проведенням цього заходу й загалом діяльністю нашої установи, можливістю працювати, зустрічати новий день ми завдячуємо Силам оборони України. Присутні вшанували полеглих захисників хвилиною мовчання.

За музейною традицією перед презентацією публічного звіту керівник інституції запросив до слова поважних гостей.

Голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз зазначила, що Музей війни за рік значно змінивсь, утвердився як потужна культурна установа, відома не лише в Україні та світі. Від себе й свого багатотисячного колективу привітала його з успішним завершенням складного року, побажавши нових звершень у прийдешньому. А ще очільниця відомства передала Музеєві артефакт – рахівницю, якою користувались упродовж десятків років скарбники м. Старобільськ (Луганська область).

Полковник Центру морально-психологічного забезпечення ЗСУ Володимир Матвійчук у своєму виступі згадав співпрацю з Музеєм війни під час підготовки першого музейного музичного фестивалю «Сурма», який було проведено в Міжнародний день музики 1 жовтня. Він висловив щире захоплення музейниками та їхнім професіоналізмом.

Дипломат, директор Польського Інституту у Києві Роберт Чижевський привітав Музей із переформатуванням публічного звіту на традиційні, теплі «Різдвяні зустрічі».

Також до слова була запрошена представниця Нової пошти Олена Плахова, яка згадала численні реалізовані спільно з Музеєм проєкти. Особливу увагу звернула на проєкт «Тризуб Батьківщини», який нарешті дав змогу позбутися радянського символу на щиті скульптури «Батьківщина-мати».

Долучився до суголосся спогадів і Олексій Дубинка, представник Благодійного фонду «Повернись живим», – висловивши впевненість, що наші спільні проєкти допомагають ЗСУ наближати Перемогу.

Справжнім сюрпризом і різдвяним подарунком для Музею та гостей став візит військових, які прибули на цю зустріч із фронту. Це саме вони стали героями музейної виставки «Полк Калиновського». Вітання ми почули з вуст легендарного командира воярів полку імені Кастуся Калиновського – Дениса «Кита» Прохорова.

Але ця приємна несподіванка не була останньою. Всеукраїнська громадська організація «Український інститут воєнної історії» передала пам’ятні відзнаки для колишніх керівників Музею Івана Ковальчука й Любові Легасової та його нинішнього генерального директора Юрія Савчука. Про удостоєння їх нагороди повідомив учасників звітного заходу завідувач відділу Інституту історії України НАНУ Олександр Лисенко.

Під час онлайн-трансляції звіту очільник Музею ознайомив гостей та глядачів із загальними показниками основної діяльності установи. Здобуті показники вразили не лише присутніх, а й колектив.

Кількість відвідувачів, поповнення фондового зібрання та фінансові надходження перевищили показники не лише минулого, а навіть 2021 р.!

Понад 10 тис. артефактів було зібрано й опрацьовано від лютого 2022 р. Майже всі вони є матеріальними свідченнями злочинів російських військ. Ці предмети стали основою виставкової діяльності Музею в 2023 р. Разом із партнерами ми презентувати 9 виставок у 7 країнах світу та 16 – в Україні.

Справжнім викликом для всієї команди стала робота на виставкою «Україна. Розп’яття. Трибунал», яку презентували в локації площею 2 тис. кв. м. у United Nations Plaza (м. Нью-Йорк, США). Проєкт мав унікальну дипломатичну місію – розповісти представникам країн-членів ООН про звірства російських окупантів в Україні.

Неймовірна робота музейників не пройшла повз увагу міжнародної спільноти. Музей здобув низку міжнародних нагород. Це, зокрема: відзнака журі міжнародної премії Museums and Heritage Awards за виставку «Україна – розп’яття» та професійну стійкість в умовах війни; відзнака журі міжнародного конкурсу European Museum Awards Європейської музейної академії як оцінка «видатних зусиль, спрямованих на збереження спадщини й документування подій».

Ми увійшли до шортліста міжнародної премії «Європейський музей року» Європейського музейного форуму (оголошення переможців відбудеться у 2024 р.)

Під час розповіді про міжнародну діяльність та співпрацю із закордонними партнерами до заходу в онлайн-режимі доєдналися професор Норвезького університету науки і технологій Тор Ейнар Фаґерланд та архітектор із Норвегії Атле Ос. Вони поділилися своїми враженнями від поїздки в Україну та візиту до нашого Музею, в результаті якого був підписаний Меморандум порозуміння між Музеєм та Норвезьким університетом науки і технологій.

Загалом Музей провів 127 заходів! Юрій Савчук звернув увагу на те, що кожного третього дня тут відбувалися якісь події: презентації виставок, лекції, круглі столи, прийоми міжнародних делегацій та багато іншого. До речі, у 2023 р. до нас завітали 32 офіційні делегації з 25 країн світу.

У 2023 р. наш Музей пережив справжню реновацію. Виключно власними зусиллями він створив новий сучасний експозиційний простір площею близько 300 кв. м. Нині в цій локації розміщена виставка «Знак на щиті».

А за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України й завдяки фінансовій допомозі соціально відповідальних приватних компаній вдалося реалізувати проєкт «Тризуб Батьківщини» й прикрасити щит скульптури «Батьківщина-мати» знаком Княжої Держави Володимира Великого.

Ще до остаточного завершення одного проєкту на Музей чекала дуже радісна зміна: з’явилася можливість відновити роботу головного корпусу та оглядових майданчиків на монументі.

Але справжньою унікальною гранд-подією стали організація та успішне проведення першого музейного фестивалю воєнної пісні «Сурма». «Організація такого масштабного дійства, – згадує Юрій Савчук, – здавалася неможливою для будь-якого музею, але саме тому так хотілося це зробити. І все вдалося. Досі є відчуття мурах по шкірі від драйву та запалу, які охопили нас усіх під час підготовки фестивалю».

По завершенні публічного звіту на друзів та партнерів Музею чекав іще один сюрприз – виступ гурту «222», одним із виконавців якого є музейний провідний художник Антон Логов. А музейна кав’ярня, яка теж була відкрита саме цього року, пригощала гостей запашною кавою.

2023 р. видався для Музею війни складним, динамічним і захопливим водночас. Усі здобутки стали можливими завдяки креативності генерального директора, злагодженій роботі великої команди й усебічній підтримці наших партнерів. Та найбільше ми вдячні Збройним силам України за захист і можливість утілювати плани!

Разом до перемоги!