Новини
Зустріч пам’яті майора Вадима Зеленюка

Сильний, відважний, вольовий, рішучий, багаторазовий чемпіон і призер України та Європи з бойового самбо, дзюдо й універсального бою. Ці слова неодноразово пролунали у просторі музейної виставки «Україна – розп’яття», де відбулася зустріч пам’яті майора Вадима Зеленюка, Героя України, учасника російсько-української війни, бійця окремого загону спеціального призначення «Омега» Північного об’єднання Національної гвардії України. Він загинув 22 серпня 2022 р., захищаючи Україну.

На захід прибула чимала кількість гостей – родина Вадима Зеленюка, його друзі та побратими. У глибокій тузі мама Ніна, тато Сергій та сестра Юлія… Зі сльозами на очах вони ділилися щемливими розповідями про свого Героя. Вадим Рогач, президент Національної федерації самбо України, який знав Вадима ще з початку його спортивної кар’єри, дав високу оцінку вихованцю-чемпіону. Він наголосив, що на початку війни майор Зеленюк мав вибір між спортивною чи військовою кар’єрою, але обрав захист Батьківщини. А ще пан Вадим публічно анонсував, що у наступному році федерація планує започаткувати всеукраїнський турнір на честь Вадима Зеленюка.

«Бойовий шлях Вадима Зеленюка розпочався у 2014 р. З початку повномасштабного вторгнення військ рф на територію України входив до складу групи, яка проводила розвідку цілей та коригування артилерійського вогню в Київській області. Від липня спецпризначенець належав до складу групи застосування ПТРК «Стугна». Майже щодня розвідував місцевість у «сірій» зоні на донецькому напрямі. 22 серпня група отримала завдання відбити штурм ворога й закріпитись на визначених рубежах. Із допомогою двох розрахунків ПТРК NLAW майор Зеленюк знищив дві ворожі БМП разом з екіпажами. Під час пересування, прикриваючи побратимів та відводячи вогонь на себе, він зазнав вогнепального поранення, але й далі наступав та вів вогонь. Група потрапила під мінометний обстріл противника. Вадима смертельно поранило осколком міни» – таким постав бойовий шлях полеглого майора у розповіді модератора зустрічі Олександра Очеретяного.

Вадим загинув на полі бою, урятувавши побратимів. Напередодні пам’ятної зустрічі 6 жовтня його відзначено вищою нагородою – орденом «Золота Зірка» з присвоєнням звання Героя України. Відтепер особистий комплекс матеріалів Героя Зеленюка став частиною фондової колекції Музею.

Наш Музей є місцем вшанування воїнів. Бо в боях гинуть люди, й палітра війни складається з персональних історій та подвигів. У наших сховищах зберігаються сповіщення про загибель вояків Другої світової війни. Генеральний директор Юрій Савчук передав родині копії документів на двох прадідусів Вадима Зеленюка. Нажаль, те зло з яким нині бореться увесь цивілізований світ нині забрало життя їх онука. Вадим героїчно боровся з цим злом, і його боротьба стане гідним прикладом для нащадків.