Новини
Україна – щит Європи!

У День захисників і захисниць України Музей війни презентував новий артпроєкт «Україна – щит Європи!» – мурал на стіні свого Виставкового центру. Це нове переозначення меморіального простору й будівлі, де нині розміщена виставка «Україна – розп’яття» – перша у світі стаціонарна експозиція, присвячена війні, що триває в реальному часі, створена під час тієї самої війни.

«Задум про розміщення муралу виник 6 серпня цього року під час візиту студентів Київської школи економіки на виставку «Україна – розп’яття» і обговорення із молоддю візуальних й концептуальних транформацій Меморіалу. З цим муралом та іншими подібними креативними роботами, що розташовані в нас, наш музей змінюється», − каже генеральний директор Музею Юрій Савчук.

Твір виконаний у синьо-жовтих кольорах добра. Саме так світова спільнота сприймає забарвлення Державного Прапора України. Водночас ворожі ракети зображені у барвах російського триколору, асоційованого з тотальним злом.

Автор зображення – Нікіта Тітов. Художник, представник диджитал-мистецтва, який миттєво візуалізує своє бачення актуальних подій. Він каже: «Я вважаю, що це мій внесок у нашу Перемогу. Це мій фронт».

Дизайн і втілення унікального монументалістичного образу виконали київський художник Ярослав Єфремов та команда MuralMarket. «Час нанесення муралу співпав із днями найбільш варварських, кривавих російських ракетних атак, націлених на м. Київ і на всю Україну. Але попри такі обставини роботу було зроблено за тиждень у визначений термін» – так прокоментував напружену роботу своєї команди пан Ярослав.

Серед гостей презентації були міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, директор Польського Інституту в Києві історик Роберт Чижевський, військові, науковці-музейники та небайдужі.

Мурал «Україна – щит Європи!» має стати важливим візуальним нагадуванням високоповажним іноземним гостям та всім відвідувачам Музею й виставки «Україна – розп’яття» про важливу місію, яку на своїх плечах несе наша зранена держава, закриваючи світ від російського кривавого безглуздя й вандалізму. Це знак спротиву українців і неодмінної Перемоги. Приходьте на територію Меморіалу, побачте мурал наживо!