Новини
«Мистецька броня» у стінах Музею

6 листопада 2022 р. стіни Нижньої брами XVII ст. Печерської фортеці на території Музею наповнилися незвичними експонатами. У просторі, створеному для захисту, говоримо про зцілення травм, завданих війною.

Національний музей історії України у Другій світовій війні став місцем експонування проєкту «ArtArmor», що поєднав мистецтво й мілітарність.

Назва проєкту буквальна, а не метафорична: бронеплити, які врятували українських військових і стали непридатними для використання в бою, перетворилися на артоб’єкти, які створили знані в Україні та світі митців: Юрія Вакуленка, Петра Бевзи, Назара Білика й інших.

Ми довго стежили, як спільна ідея, народжена співзасновника благодійного фонду і волонтерського руху Олександра Ковальчука та креативної агенції «McCann Kyiv» перетворилася на потужний смисловий проєкт, підтриманий Міністерством оборони України. Тож тепер ми готові презентувати зроблене широкому загалу.

Мистецтво є універсальною візуальною мовою,  що насичена сенсами та алюзіями, воно має виразну естетику й несе потужний емоційний заряд. У проєкті «ArtArmor» цю мову використано, щоб висвітлити на тлі сучасних трагічних подій єдину просту істину: найцінніше в цьому світі – життя людини. Недарма для передання цієї ідеї були вибрані надзвичайно метафоричні носії – захисні броньовані плити, що зазнали ушкоджень, виконуючи своє пряме призначення – рятувати життя бійців.

За кожною представленою із 10 бронеплит стоїть історія реальної людини, бійця, життя якого захистив двосантиметровий шар кераміки. Пережитий нашими героями досвід симбіотично проступає крізь задум художника, переносячи споглядача у філософський вимір сприймання робіт.

Особливо команда Музею пишається участю в проєкті художника Антона Логова, який поєднав у представленій інсталяції творче самовираження із досвідом роботи в музейному просторі.

Запрошуємо вас поглянути, як саме митці перетворили предмети особистого захисту на мистецько-філософські твори.

Завітайте до Нижньої Московської брами за адресою: м.Київ, вул. Лаврська, 27. Чекаємо з 10:00 до 18:00 без вихідних. Вартість квитка: для дорослих – 30 грн, для учнів закладів освіти України – 20 грн.