Новини
Проєкт «Докази» на конференції правників

3–5 березня 2023 р. в м. Львів відбувалася міжнародна конференція @united for justice. Її метою було об’єднати зусилля юристів світу, спрямовані на притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів на території Україні. Учасниками зустрічі стали Президент Володимир Зеленський, чільні офіційні особи держави й лідери світу, представники міжнародних інституцій та організацій.

Великою честю для Музею війни була нагода представити правникам світового рівня докази російської агресії, зібрані музейниками під час експедицій у щойно деокуповані міста й села Київщини, Чернігівщини, Херсонщини.

Експозиція «Докази» розповідає про злочини, скоєні окупантами у 2022 р.: про нищення культурної та релігійної спадщини, пропаганду рф в освіті, мародерство, геноцид. Промовисті свідчення стали візуалізацією того, про що точилася фахова розмова упродовж трьох днів заходу.

Акцентним експонатом стали двері з підвалу школи с. Ягідне (Чернігівщина). Упродовж майже цілого місяця, росіяни утримували там понад 360 осіб, включно з дітьми та літніми людьми. На зелених дверях – календар, написаний від руки вуглиною. Ув’язнені вели його, щоб не втратити ліку часу в тісному й затхлому приміщенні, позначаючи найважчі дні свого життя. Обабіч на стіні – два списки. Їхній моторошний зміст гнітить досі. Зафіксовано прізвища тих, кого розстріляли окупанти і хто в нестерпних умовах збожеволів та помер. На цьому вражаючому злочині наголошував у своїй промові глава держави.

Генеральний директор Музею Юрій Савчук у короткій презентації представив поважній авдиторії діяльність Музею під час війни. Зокрема, йшлося про те, що впродовж року повномасштабного вторгнення музейники створили й презентували 24 виставки у 15 країнах, які доносили до світу правду про російську агресію.

Фактично Музей став учасником юридичного Рамштайну. Допоміг нам у цьому наш надійний логістичний партнер «Кунсттранс – Київ».