Новини
Цикл «Чому Тризуб переміг Лева?». Підсумки

Торік неабияку увагу суспільства привернуло встановлення українського державного символу Тризуба замість радянської символіки на щиті монумента «Батьківщина-мати». З метою популяризації історії українського герба Музей презентував виставку «Знак на щиті».

Минулого місяця в її просторі відбувся цикл музейних зустрічей «Чому Тризуб переміг Лева?», модератором яких був екскурсовод Валерій Плакида. Під час інтерактивних лекцій учнівська молодь дізнавалася про цікаву полеміку, яка точилася в середовищі лідерів українського національного руху на початку ХХ ст. У центрі дискусій опинився вибір головного геральдичного символу Української Народної Республіки в 1918 р. Тоді вибір Тризуба як герба аж ніяк не був очевидним: у нього існували потужні «конкуренти», такі як галицький лев, архангел Михаїл та козак із мушкетом.

Загалом у лютому 2024 р. відбулося 19 занять, учасниками яких стали понад 200 дітей та підлітків із м. Київ та Київської області. Вони дізналися не лише про складний вибір, який постав перед провідниками української державності сто років тому, а й про значення геральдичних символів, що поширювалися на теренах України в різні епохи й за різних історичних обставин.

Бонусом для гостей була можливість випробувати свої здібності в малюванні власних варіацій Тризуба, а також у виготовленні саморобних браслетів.

Музей і надалі розробляє та проводить тематичні цикли освітніх занять для учнівської молоді. Наприклад, «Мистецтво впливу: пропаганда під час війни», де разом із його співробітниками ви можете дослідити, що ж таке пропаганда і як її використовували в часи Другої світової та російсько-української війн.

Запрошуємо охочих вивчати історію минулого та сьогодення України в наших експозиціях та на освітніх заходах. Стежте за анонсами Музею.