Новини
Музейні діалоги. Різдвяна зустріч у Музеї війни

22 грудня Національний музей історії України у Другій світовій війні спільно з Польським Інститутом у Києві провели «Музейні діалоги. Різдвяна зустріч у Музеї війни». Це зустріч друзів та партнерів, присвячена спільній боротьбі у 2022 р. супроти російської агресії та пропаганди на культурному фронті.

Звітували очільники інституцій Юрій Савчук та Роберт Чижевський. Розповідали про реалізовані проєкти й публічно презентували нові захоплюючі ідеї й плани у найкоротшій перспективі та на майбутній рік загалом.

Здобуті показники дійсно вразили не лише присутніх в залі гостей, а й нас самих. Загальна кількість зібраних музейними співробітниками артефактів під час експедицій на щойно визволених територіях на сьогодні перевищує 5500 одиниць. Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко про результати роботи Музею сказав так: «Така діяльність показує світу, що наша спадщина живе, вона розвивається. В той час, коли наші збройні сили воюють не тільки за нашу землю, а й за нашу культурну спадщину та цінності, музейна справа документує свідчення злочинної агресії та показує їх світу. Хочу подякувати пану Юрію та всьому колективу музею за титанічну працю під час війни».

Унікальні музейні предмети, що будуть представлені світовій спільноті, зібрані музейниками під час експедицій. Це стало можливим за підтримки ЗСУ. Під час заходу спогадами про важливу спільну роботу ділився  начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ генерал-майор Владислав Клочков: «Після проведення успішних операцій на Харківському і Південному напрямках перші, хто отримував дозвіл йти слідом за українською армією, яка звільняла землю від окупантів, були представники Національного музею історії України у Другій світовій війні, щоб збирати матеріали для експозицій». Дякуємо ЗСУ, що цього дня ми могли зібратися разом! Віртуально з привітаннями до нас долучився і наш колега, а тепер воїн, Віталій Горобець, який від початку повномасштабного вторгнення боронить нашу державу.

В умовах повномасштабної війни попри тимчасове припинення роботи експозицій Музей відвідали 135 тисяч осіб та було проведено 1083 екскурсії. Генеральний директор Музею Юрій Савчук акцентував на тому, що це вдалося завдяки активній експозиційній роботі.

Упродовж 9 місяців Музей організував 16 виставок, які було утілено на території Меморіалу та у 12 країнах світу: Франції, Південній Кореї, Німеччині, Чорногорії, Швеції, Польщі, Туреччині, Словаччині, Чехії, Литві, США та Люксембурзі.

Першим музейним проєктом після 24 лютого стала фотовиставка «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 року», що стала першою у світі про сучасний етап російсько-української війни. Вона експонувалась у 10 країнах світу, розпочавши своє турне з м. Верден (Франція) 23 березня.

Вже 8 травня на території Меморіального комплексу відкрилася перша у світі музейна стаціонарна виставка про війну, яка триває, створена під час цієї ж війни – «Україна – розп’яття», яку відвідали державні, військові, політичні лідери країн світу.

Не могли не згадати про виставку «За волю України!» – першу міжнародну музейну виставку в Європі України у статусі держави-кандидата на вступ до ЄС. Вона відкрилась 21 вересня 2022 року в литовському Каунасі після того, як достроково припинила експонування в Києві 24 лютого 2022 р.

Згадані проєкти стали першими кроками Музею на шляху до інтеграції в європейський та світовий культурний простір.

Упродовж року Музей зустрічав неймовірних людей, які допомагали нам втілювати задумане. Ми раді були побачити їх, висловити вдячність та  привітати з різдвяними святами заступницю голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яну Безуглу, парамедика Юлію Паєвську «Тайру», дипломатів, військових, колег-музейників, волонтерів.

Увага до діяльності Музею була приділена на рівні урядів. Відеозвернення записали:

  • Пьотр Глінський – віце-прем’єр міністр, міністр культури Польщі та національної спадщини;
  • Войцех Колярський – міністр Канцелярії Президента Республіки Польща;
  • Пьотр Вавжик – віце-міністр закордонних справ Польщі
  • Пауліна Флоріанович – голова Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та національної спадщини;
  • Габріелла Жайдіте – радниця з питань культури прем’єр-міністра Литовської республіки.

Також ми отримали відеопривіти та слова вдячності від закордонних партнерів і колег з Польщі, Франції, Швеції, Литви. За їхнього сприяння реалізовано міжнародні виставкові проєкти про російсько-українську війну та мілітарну історію українського народу. З нами були:

  • директор Всесвітнього  центру миру, свободи і прав людини Філіп Анш
  • директорка Воєнного музею імені Вітовта Великого у Каунасі (Литва) Рита Малінаускіене
  • генеральна директорка Шведського національного музею військової історії Хелен Ронлунд
  • директорка Національних архівів Швеції Карін Іко
  • директор Музею історії Польщі Роберт Костро
  • директорка Музею війни Латвії Крістіне Скрівере
  • головна зберігачка Національного архіву Швеції Йоганна Фріс-Маркевич
  • директор Музею «Замок Уяздовський» Пйотр Бернатович
  • директорка Національного інституту культурної спадщини Польщі Катажина Заласінська

Отже цьогоріч ми реалізували чимало ідей й плануємо не зупинятися. Нові задумані українсько-польські та інші міжнародні проєкти стануть можливими завдяки партнерству з «Новою поштою». Під час заходу керівник з репутації Олена Плахова підписала Меморандум про співпрацю й запевнила, що музейні артефакти будуть транспортуватися надійно й безкоштовно. 

Родзинкою вечора був музичний сюрприз від Євгена Хмари, знаного на увесь світ піаніста-віртуоза. Кульмінацією виступу став виконаний державний славень як наближення скорішої Перемоги. Упевнено рухаємося до неї разом, зберігаючи нашу історію!

З теплими вітаннями завершив виступи генеральний директор Музею (2010 - 2021) Іван Ковальчук. Насамкінець генеральний директор Юрій Савчук подякував за самовіддану працю усьому музейному колективу.