Новини
«Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.». Рік потому

Рік тому в столиці панувала невідомість. Ворог наближався до м. Київ, підступно обстрілював цивільні об’єкти й коридори евакуації. 7 березня в повітряному просторі міста було збито два ворожі літаки.

Проте на ранок генеральний директор Музею Юрій Савчук із музейним фотографом Оленою Шовкопляс вирушає в мандрівку середмістям. 13-й день повномасштабного вторгнення зафіксований ними в найдрібніших деталях: наїжачені блокпости, зосереджені захисники, забиті дошками вітрини магазинів… Люди й тварини, зруйновані обстрілами оселі…

Тоді ніхто не міг передбачити, що ця відчайдушна й ризикована фотографічна «прогулянка» перетвориться на флагманський міжнародний проєкт, який за рік побуває в семи державах: Франції, Республіці Корея, Німеччині, Чорногорії, Чехії, Польщі та США – на 11 майданчиках. Уже 23 березня 2022 р. відбулася прем’єра виставки у французькому м. Верден.

Ми вдячні президенту Всесвітнього центру миру, свободи та прав людини, колишньому міністрові оборони Франції, сенатору Жерарові Лонґе (Gerard Longuet), а також директору Центру Філіпові Аншу (Philippe Hansch) за віру в нашу країну й довіру до нас на піку боротьби України за існування. Адже саме за їхнього сприяння відбулася перша презентація виставки поза межами нашої Батьківщини. Вдячні також усім, хто підтримував нас у цей непростий рік.