Анонси
«Сни про Херсон»

Артем Петрик, прозаїк, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії та археології Балтійського регіону Клайпедського університету (Литва). Напередодні повномасштабного вторгнення приїхав провідати батьків у м. Херсон і попрацювати над новою книжкою про середньовічну історію країн Балтії. Натомість опинився в окупації і мусив переховуватися від російських спецслужб. Як український патріот, історик та письменник, Артем був у списку «на підвал», тож нікому не довіряв, постійно змінював місце проживання й навіть зовнішність. За понад вісім місяців – пережив усе те, що й інші херсонці: жахи окупації, труднощі перших тижнів після визволення. Особистий досвід та історії людей, із якими спілкувався, постійно нотував. Після деокупації вони лягли в основу збірки оповідань «Сни про Херсон».

Про життя на захоплених ворогом теренах, про подвиг і малодушність, спротив і розправу, відчай і надію, про останні передсмертні листи й вільні сни в неволі, про тих, хто мріяв, але не дожив, і про тих, хто вижив усупереч, хто вірив у визволення й не здався, не зрадив друзів і принципів, – про це та багато іншого поговоримо з автором видання Артемом Петриком у просторі виставки «Україна – розп’яття».

«Немає в тобі величі старого Києва, скромняга, куди тобі до гонористої слави шабельного дзвону козацьких полків. У тебе інше є, Херсоне. Ти в годину лютих випробувань зберіг у собі таємну, підпільну Україну. Твій спротив весь світ побачив. Ти заплатив люту ціну, щоб бути тут. Місто… Немає в тобі зірок, зіркою сам став…» Із книжки «Сни про Херсон».

Зустрінемося 21 березня о 12:00 у виставковому просторі виставки "Україна - розп’яття"