Анонси
«Визволені. Як працювати на деокупованих територіях»

Із нагоди Дня журналіста відбудеться публічна дискусія «Визволені. Як працювати на деокупованих територіях». Її майданчиком стане простір виставки «Україна – розп’яття», що розповідає про російсько-українську війну.

Журналісти та музейники вперше обміняються досвідом щодо роботи на деокупованих територіях. Журналістський аспект буде представлено із двох сторін: фіксація-спостереження (досвід проєкту «Ukraїner») та дослідження-розслідування злочинів (досвід документальних фільмів журналістів-міжнародників).

У дискусії буде порушено проблематику особливостей роботи з людьми, які перебували в окупації, зазнавали тортур чи переслідувань. Також буде обговорено тему збору артефактів на деокупованих територіях України: що важливо зібрати під час експедицій, як складається співпраця музейників із місцевими військово-цивільними адміністраціями тощо.

Під час заходу відбудеться презентація уривку фільму «Я звертаюся до нього за іменем» та короткого відео від Ukraїner. Також будуть представлені найхарактерніші фото- й відеоматеріали з деокупованих територій.

Спікери та гості заходу:

Юрій Савчук – генеральний директор Музею

Богдан Логвиненко – засновник проєкту Ukraїner, лауреат Премії ім. Георгія Ґонґадзе (2023 р.) за документальний проєкт (22 серії) про деокуповані території та за книжку «Деокупація»

Ірина Коцаб’юк – завідувач науково-експозиційного відділу сучасної російсько-української війни Національного музею історії України у Другій світовій війні

Софія Кочмар-Тимошенко – документувальниця російських воєнних злочинів щодо цивільних, локальна продюсерка документального фільму телерадіомовної корпорації ВВС «Я звертаюся до нього за іменем» про злочини росіян у м. Буча

Модератор заходу:

Роман Кабачій – старший науковий співробітник Музею

Трансляція заходу здійснюватиметься онлайн на офіційній сторінці Музею: https://www.facebook.com/warmuseum.kyiv.ua/

Запрошуємо доєднатися до дискусії і дізнатися про особливості роботи журналістів та музейників в умовах війни.

Час та місце проведення заходу: 

6 червня 2023 р., 17:30

м. Київ, вул. Лаврська, 27

Виставковий центр Музею